Câteva sfaturi care să te ajute să nu te porți ca un bou/o vacă la metrou

Eu merg destul de mult cu metroul. Din cauza asta am adunat de-a lungul timpului destule întâmplări și situații neplăcute și m-am ciocnit cu destui idioți care fac viața grea celorlalți călători. Așa că m-am decis să sintetizez cumva dramul de “înțelepciune” acumulat în câteva “porunci”, pentru că noi nu avem cultura călătoritului civilizat:

  1. Staționează pe partea dreaptă a scării rulante. Dacă ești cu cineva, încearcă să nu ocupi toată lățimea: fă un șir indian dacă ești cu prieteni, iar dacă ești cu iubitul(a) încearcă ceva romantic - îmbrățișați-vă în timp ce cel mai înalt stă pe treapta de jos, iar ambii staționați pe dreapta.
  2. Încearcă să nu te miști ca un bou/vacă anesteziată. Chiar dacă tu nu te grăbești, dacă mergi încet, în special în stațiile cu peroane, acces la peroane sau pasaje de trecere înguste și la ore de vârf, îi porți încurca pe cei care se grăbesc.
  3. Dacă nu ai vederea periferică de 11/10, nu butona la telefon/tabletă și nu citi în mers, mai ales la ieșire/coborâre din tren și pe scări în stațiile aglomerate. Poate ai intenții bune, dar s-ar putea să le blochezi calea și să-i încurci pe cei care vor să prindă trenul de la peron.
  4. Dacă nu te miști mai repede decât cel din fața ta când mergi pe scări sau traversezi pasaje cum ar fi cel de la Unirii, nu ai de ce să stai mai la stânga de el. Încearcă să stai cât mai compact ca să lași cât mai mult loc liber. Gândește-te ca la o mică autostradă, unde cei care se mișcă încet trebuie să stea pe banda cea mai din dreapta disponibilă.
  5. Nu te agita degeaba înainte de coborârea din tren. Mai întâi întreabă-i pe cei mai aproape de ușă dacă vor coborî, ca să nu te strofoli inutil ca un porc în călduri și să-i deranjezi pe cei de lângă tine care oricum coboară.
  6. Dacă tot te bagi insistent în față la ieșire, după ce ai coborât, nu sta ca o găină dezorientată. Gândește-te înainte să cobori încotro trebuie să o iei după.
  7. Ține-te bine de bare. Trenurile de multe ori accelerează sau frânează brusc și e bine să fii fixat ca să nu dai ca un sac de cartofi peste ceilalți. Dacă nu ai cum să te ții (pentru că e prea aglomerat sau n-ai mâini, de exemplu), ține picioarele un pic desfăcute, ca să ai cât mai multă stabilitate.
  8. Când vrei să urci în metrou, acordă prioritate la ieșire. Trenul nu o să plece fără tine, așa că n-are rost să te arunci ca un disperat în vagon, îmbulzindu-te și dând peste cei care coboară.