Ce înseamnă 'prost' ?

PROST, PROÁSTĂ, proști, proaste, adj., s. m. și f.

  1. Adj., s. m. și f. (Om) lipsit de inteligență, fără judecată, fară minte; nătărău, nerod, tont, prostănac. [...]
  2. Adj., s. m. și f. (Înv. și pop.) (Persoană) fară știință de carte; (om) neînvățat, ignorant. [...]

E un cuvând foarte folosit de către români, îl iubim foarte mult, nu-i așa? Românii sunt foarte inteligenți, iar restul sunt proști: americanii, ungurii, bulgarii. Doar am inventat pixul și am descoperit insulina și (în mod discutabil) am construit primul avion. Româna e a doua limbă vorbită la Microsoft, avem femei șefe ale departamentului de robotică la MIT. E de mirare cum suntem o țară de căcat când toți suntem atât de deștepți. Atunci când 40% din toți românii și 53.5% din tinerii de 15 ani sunt analfabeți funcțional, permiteți-mi să nu fiu de acord, se pare că suntem cei mai proști din UE.

Am început cu un extras din definiția DEX a cuvântului prost (luată de pe dexonline.ro). Am evidențiat părțile din definiție care mie mi se pare cele mai relevante: fără judecată și ignorant. Acestea sunt trăsăturile fundamentale ale unui prost: nu are facultatea mintală de a gândi logic și rațional și e fără cunoștințe elementare.

Astfel rezultă că un prost e o persoană care:

  • este incapabilă să înțeleagă ceea ce citește, privește, ascultă pentru că nu are aptitudinea de a sintetiza, analiza, diseca și filtra informația pe care o primește
  • este incapabilă să facă sau să analizeze și să înțeleagă o argumentare, să formuleze sau să combată un argument pentru că nu are cunoștință elementare de logică care i-ar permite să facă raționamente valide, bazate pe date, fapte, argumente și bun simț.

Bonus, dacă:

  • este misandră sau misogin
  • este împotriva vaccinurilor
  • respinge vehement încălzirea globală
  • este credincios/religios și respinge orice argument științific împotriva lui Dumnezeu sau a religiei/bisericii doar pentru că așa crede
  • este ateu extremist care este mai închis la minte decât un prost din categoria de mai sus
  • crede că faptul că ascultă rock sau metal îl face automat mai inteligent decât cei care n-o fac
  • a dat like paginii lui Poptămaș și/sau share-uiește citate pseudo-inteligente pe facebook care îl face să se simtă inteligent fără să fie
  • se închină la scoarțe de copac sau la oase de animale, crede în și răspândește minciuni scrise de alți proști ca el pe internet despre minuni ale icoanelor, sfinților.
  • este rasist, homofob, xenofob, antisemit, naționalist extremist, comunist, (neo)nazist

avem de a face cu nivelul următor de prostie, pentru că nu e vorba doar de un prost, ci de prost cu păreri, cea mai rea specie de proști.

Țin să menționez că eu sunt ateu și ascult rock și metal dar sunt de părere că extremismul unor atei și snobismul multor rockeri/metaliști este mai rău decât ceea a ce sunt ei împotrivă.

Cum să discuți cu un prost?

Răspunsul e foarte simplu: nu discuți. Serios, nu discuți! Datorită tuturor factorilor și caracteristicilor pe care le-am enumerat mai sus, este practic imposibil să porți o discuție de bun simț, bazată pe argumentare.
Dacă, însă, e absolut imperios să o faci, încearcă următoarele:

  • renunță la logică - este evident de ce
  • încearcă să-l șochezi - dacă nu funcționează cu argumente, încearcă să-i spui chestii șocante. Dacă e suficient de prost, s-ar putea să te creadă
  • pune întrebări retorice, fără sens, care apelează la sentimentalism - asta e o tehnică pe care o folosesc ei din plin, dar cu puțină îndemânare poate fi folosită împotriva lor.
  • încearcă să fii de acord, încearcă să le spui lucruri fără să se simtă amenințați - după cum știm, dacă nu ești de acord cu ei, deși ai o poziție complet rațională, se frustrează și recurg la replici de genul: "Bine că ești tu deștept/deșteaptă!".

Concluzii

Prin însăși definiția sa, prostia este o stare relativă și subiectivă. Așa cum pot eu pot numi pe cineva prost (pentru că are mai puține cunoștințe decât mine), sunt mult mai mulți care mă pot numi pe mine prost (din același motiv).

Nivelul de inteligență și cantitatea de învățătură pe care o posedă fiecare om este diferită și astfel lipsa lor este privită cantitativ diferit în funcție de punctul de referință. Eu am dorit doar să identific acel punct primar, acea stare absolută de "prostie".

Eu nu am încercat să demonstrez că eu nu sunt prost în acest sens absolut. Probabil sunt, iar dacă o să-mi demonstrezi riguros și cu argumente valide asta, o să te cred.

Pe final: Fii prost, e mai ușor!